Effecten van L-Theanine op aandacht en reactietijd

Gepubliceerd door Beheerder op

Significante bevindingen

“De resultaten toonden duidelijk aan dat l-theanine duidelijk een uitgesproken effect heeft op de aandachtsprestaties en reactietijd bij normale, gezonde proefpersonen die gevoelig zijn voor hoge angst.”

Abstract

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat de inname van groene thee effectief is bij het verminderen van het risico op dementie. Het belangrijkste bestanddeel van groene thee is epigallocatechinegallaat (EGCG). Er is gesuggereerd dat zowel EGCG als epigallocatechin (EGC) de bloed-hersenbarrière passeren om het hersenparenchym te bereiken, maar EGCG blijkt effectiever te zijn dan EGC bij het bevorderen van neuronale differentiatie. Er is ook gesuggereerd dat de producten van EGCG-afbraak door de darmmicrobiota de differentiatie van zenuwcellen bevorderen en dat zowel EGCG als zijn afbraakproducten met een vertraging op zenuwcellen inwerken. Aan de andere kant hebben de vrije aminozuren theanine en arginine in groene thee stressverlagende effecten. Terwijl langdurige stress de veroudering van de hersenen versnelt, theanine en arginine onderdrukken de veroudering van de hersenen door hun anti-stress effect. Aangezien dit effect wordt tegengegaan door EGCG en cafeïne, zijn de verhoudingen tussen deze groene theecomponenten belangrijk voor de antistresswerking. In deze review beschrijven we hoe groene thee hersenveroudering onderdrukt, door de activering van zenuwcellen door zowel EGCG als zijn afbraakproducten, en de vermindering van stress die wordt bereikt door theanine en arginine. 

Volledige studie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611000351